TØMMER TIL MUSIKINSTRUMENTER

By Juanma Miranda, Madera-Sostenible

Tags
Countries
Timber for guitar production in Spain

Guitarer er Jorge Simons' passion. Han driver firmaet Madinter i nærheden af Madrid, som ikke er specialister i faktisk at bygge guitarer selv men i at forsyne håndværkere med alt det værktøj og alle de materialer de skal bruge til at bygge deres egne musikinstrumenter.

Ved første blik ser den berømte spanske flamencoguitar ikke ud til at være anderledes end en klassisk guitar, men det er den: Den er lettere, dens lyd er skarpere og mere klar, kroppen er mindre og tyndere, og strengenes placering tæt på gribebrættet gør det muligt at frembringe perkussionslyde når strengene rammer gribebrættet. Det er derfor bagsiden og siderne på flamencoguitarens krop er lavet af cypres og ikke cocobolo som en almindelig guitar.

Cypres er en værdifuld træsort, og i Spanien nyder den særlig beskyttelse. Jorge peger på to cypresstokke i det åbne område på fabrikken hos Madinter og forklarer: "Disse træer voksede i nogens have. Ejerne fik tilladelse til at fælde dem. Oprindeligt skulle træet skæres i stykker til snedkerarbejde, men en guitarist i familien kontaktede vores firma for at spørge om vi kunne lave bagsider og sider til guitarkroppe af det."

De to stokke på henholdsvis 77 og 84 cm i diameter er usædvanligt tæt og hårdt træ. Madinter opskærer stokke med et lille Wood-Mizer LT10 savværk.

"Denne maskine er så kompakt," siger Jorge, "og den skærer rigtig fint selv i massivt træ".

Da Wood-Mizer savværket anvender en smal og tynd klinge (32-38 mm bred og ca. 1 mm tyk), laver maskinen et smalt savespor, således at man efter opskæringen får mere af det værdifulde tømmer ud af hver stok og mindre spild i form af savsmuld. Dette er meget vigtigt for Jorge. Med tømmer som koster omkring 60.000 euro pr. kubikmeter, gør et højt udbytte en stor forskel.

“Log handling and making the first cut is easier with a Wood-Mizer than with a conventional band saw,” Jorge continues. “We achieve a thin cut thanks to the narrow bandsaw blade width, with which there is almost no wood wasted —that’s what we value most.”

Så inden længe vil cypressen blive til de berømte spanske guitarer, og flamencoens lidenskabelige lyd vil som altid begejstre tilhørernes hjerter - Olé”

www.madinter.com