Nyhed nu! Wood-Mizer online shop for Danmark

Hvordan saver man meget lange eller meget tykke stammer?

Fra Wood-Mizer, Deutschland

 

Hver sav har en defineret, maksimal skærelængde og også en angivet, maksimal stammediameter, og det er naturligvis berettiget.

Alligevel anbringes der i det praktiske arbejde ind imellem stammer på saven, der overskrider disse dimensioner. I hvert fald er bearbejdning af sådanne stammer en ret sportslig udfordring.

Når der saves ekstra lange stammer, bør der ubetinget startes med den tykke ende, altså nøjagtigt omvendt af det, der normal gøres. Hvorfor det som regel er nemmere og hurtigere at starte savearbejdet fra den tynde ende, og med mere lige snit, er ikke nemt at forklare, men kommentarerne fra det praktiske arbejde er entydige.

Den tykke ende ligger altså helt fremme, den tynde ende rager ud over saven. Nu går man helt normalt i gang med at save, som regel bevæger båndsavklingen sig rettidigt ud af stammen igen efter den første forskæring og det første sidebræt. Bevæger den sig ikke ud af træet, når skærelængen er nået, stoppes båndet, og savhovedet trækkes et par centimeter tilbage. Med kædesaven saves brættet forsigtigt af. Savhoved tilbage, stamme drejet 90° og det hele en gang til, til den runde ende på et tykt kanttræ ligger på saven. Nu skubbes træet så meget tilbage, til den runde del kan saves af, eller til det støder mod det første stammeunderlag. Klemmes træet nu ikke mere fast, kan det hurtigt drejes med en vendekrog, hvorefter alle fire sider saves tilbage til den allerede eksisterende tykkelse. Skal kanttræet sprættes op, skubbes det tilbage igen, men klemmes ikke fast, og saves indtil 2/3-dele. Med fastholdt båndsavklinge skubbes savhoved og kanttræ så meget tilbage, at båndet kan forlade træet.

Lidt besværligt, men muligt. For det meste er der ved det meget lange firskårede tømmer heldigvis kun tale om enkelte åse, det er virkelig en opgave at save en samlet tagkonstruktion, da anbefales en forlængelse.

Ved meget tykke stammer skal den tykke ende også ubetinget saves først. For det meste skal det øverste hjørne til højre på stammen skæres ud med kædesaven, så savhovedet kan komme forbi. I sådanne situationer er der som regel brug for en maskine til at læsse og dreje.

Men vær forsigtig! Sådan maskinunderstøttelse er forbundet med en stor risiko for at beskadige saven og skal derfor gennemføres meget forsigtigt.