HVORDAN OPNÅR MAN DEN BEDSTE LYD FRA EN KIRKEKLOKKE?

By Wood-Mizer, Deutschland

Tags
Countries
Bronze bells

Traditionelle klokker som er blevet fremstillet i Tyskland siden 1725, lyder nu bedre takket være klokkebomme og klokkestole af egetræ.

 

Bronze bell installed in new belfry

 

Firmaet Bachert, som blev grundlagt af Kaspar Bachert i det sydvestlige Tyskland i 1725, støber og restaurerer hele programmet af bronzeklokker og klokkestole af træ for kunder overalt i Europa. Det efterhånden 300 år gamle firma drives stadig af grundlæggerens efterkommere, og de fører forretningen videre på samme måde som deres forfader.

 

Bronze bell complete with wooden yoke

 

Når man ikke har noget videre kendskab til hvordan klokker støbes, er det en fascinerende proces hvor man anvender en slags mursten og ler og fylder støbegruben med jord. Processen har været stort set uændret i 300 år. En perfekt klokketone opnås når den traditionelle støbeproces er gennemført. Dette er virkelig et kunsthåndværk, og Bachert er sande mestre.

 

Belfry montage

 

Klokkens endelige tone påvirkes af bommen og klokkestolen som klokken er ophængt i. Bachert mener at det bedste materiale til træbomme er eg på grund af den fulde og bløde lyd der dannes ved kombinationen af den store bronzeklokke og ophængningen af den i denne træsort.

 

Mr Bachert operates LT15 sawmill

The combination of the LT15 sawmill with the MP100 moulder planer 

I maj 2012 installerede Bachert et Wood-Mizer LT15 båndsavværk. Kapitalinvesteringen er lille for denne maskine sammenlignet med andre savværkstyper, og driftsomkostningerne er minimale. Savværket er udstyret med en MP100 høvle-/keleenhed, således at Bachert kan bearbejde en stok til en færdig og høvlet planke uden nogen andre store bearbejdningsmaskiner. Før man fik savværket og høvlen, tog fremstillingen af en bom mindst en hel dag. Nu fremstiller de den samme bom på mindre end en time.

 

Heavy beams are required for new bell platforms

***