Massivt savværk opgraderer en familievirksomhed i Danmark

Fra Wood-Mizer, Europe

WM1000 in Danmark

Thomas Lautrup Andersen fra Varming by i Danmark tilhører tredje generation af en familie, der ejer et lokalt savværk. "Det hele startede i 1952, da min bedstefar Bent Johannsen byggede et lille tømrerværksted," fortæller Thomas. "Med tiden voksede det, og omkring 1965 blev værkstedet omdannet til et savværk."

I 70'erne var det en aktiv virksomhed, der beskæftigede omkring 25 personer. I 1988 overtog Thomas' onkel Stig Johannsen virksomheden. "I 2002 havde bedsteforældrene nået den alder, hvor de besluttede at sælge en del af virksomheden. Savværket blev overtaget af Leif Schmidt, som drev det som hobby. Min onkel Stig ejede på det tidspunkt et tømrerforretning", fortsætter Thomas. "I 2014 var Stig ude for en alvorlig ulykke og måtte overdrage familievirksomheden til mig. I 2017 købte jeg savværket tilbage af Leif, som engang havde købt det af min bedstefar."

 

I dag er Varming Savværk en kombination af savværk, snedkeri og tømrerforretning, der kan klare næsten alle træprojekter. "Mit motto er, at vi kan lave alt af træ", siger Thomas. "Det kan være et lille projekt - udskiftning af et bræt eller måske dække hele taget - vi kan lave begge dele med samme respekt for kvalitet. Vinduer, døre, gulve og lofter, installationsarbejde - vi laver et godt stykke arbejde, som både kunden og os er tilfredse med."

På hjemmesiden www.varming-savvaerk.dk vises eksempler på gennemførte projekter, lige fra hegn til vinhylder og kommoder i kirsebærtræ.

Selv om savværket har anskaffet sig mange træbearbejdningsmaskiner i årenes løb, er kernen i driften Wood-Mizer LT40 båndsaveværket, som Thomas købte i 2015.

"Jeg har stadig følelsen af, at jeg først begyndte at arbejde i går", fortæller Thomas. "Jeg havde ikke hørt noget om Wood-Mizer. Jeg var ny i branchen."

Wood-Mizer-savværker opererer over hele Danmark. "Det er fedt, at man kan komme ud og se, hvordan de arbejder," siger Thomas.

"I begyndelsen prøvede jeg bare at arbejde med [Wood-Mizer]-maskinen. Det viste sig at være godt. Jeg kunne få et overskud og så, hvor let det er at betjene denne maskine."

"Jeg bruger ca. halvdelen af min tid hos kunderne med tømrerarbejde og den anden halvdel her på værkstedet med at arbejde på mit savværk og lave forskellige træprodukter."

LT40-savværket kan save stammer op til 90 cm i diameter og 6,5 m i længden. Da Thomas havde brug for at skære træstammer med endnu større diameter, henvendte han sig igen til Wood-Mizer. "Jeg troede, at Wood-Mizer havde den rigtige maskine. Og jeg købte mit andet Wood-Mizer-savværk, et WM1000-savværk", siger Thomas.

WM1000's vigtigste egenskab er, at savværket kan skære ekstra brede træstammer med en diameter på op til 1,7 meter. Savværket bruger smalbåndsklinger, der laver en tynd klinge på ca. 2 mm, så du kan producere flere brædder af hver stamme, og mindre træ bliver til savsmuld. WM1000-savværket kan lave brede plader og blokke af store træstammer, hvilket er værdifuldt, når du f.eks. skal skære bordplader eller bænke til havemøbler ud af massivt træ.

 

"Med denne maskine kan jeg skære alle slags træstammer", siger Thomas. "Jeg har fået nye kunder i hele Danmark. Det er jo kun få mennesker, der kan save så store stammer."

WM1000-konceptet omfatter et massivt savhoved, der bevæger sig langs to skinner. Operatøren står på en platform, der bevæger sig med savhovedet. Der er et kontrolpanel med et Setworks til automatisk indstilling af bræddetykkelsen på platformen, så operatøren har et godt overblik over hvert snit herfra og træffer de rigtige beslutninger om, hvordan stammen skal skæres bedst muligt for at få den smukkeste bræddeoverflade og det højeste udbytte.

 

 

"Jeg havde ikke forventet, at en så massiv maskine ville være så hurtig," siger Thomas. "Jeg skærer fyrretræ- og egetræsstammer. Jeg forsøger selvfølgelig at bruge hvert eneste stykke træ for at få så meget produkt som muligt. Med WM1000 er det muligt, fordi den laver et meget præcist snit."

WM1000-installationen i det gamle værksted var billig og ligetil, da den kun kræver to skinner at installere.

"Med denne maskine kan jeg klare enhver ordre til at skære træstammer", siger Thomas. "Det er derfor, jeg købte WM1000".

Yderligere oplysninger: www.varming-savvaerk.dk