Kvalitet i kreativ variation

Fra Wood-Mizer, Deutschland

Kvalitet i kreativ variation

Lige bag firmaskiltet ved indgangen til Jan Nartens snedkerlokaler, i det lille, hyggelige lokalsamfund Stemmen i bydelen Rotenburg an der Wümme, viser en imponerende, perfekt stablet stærke egeplanker, at ægte træ behandles her. Træ, der ikke kommer er som sjælløse hyldevarer fra et af de store savværker i Wismar eller Kösching, men herfra regionen. Samt at det skæres her, direkte på stedet. Jan Narten er en sympatisk ung mand på 37 år. Med en blå kasket på hovedet og et venligt smil på læben, kommer han mig i møde, da jeg ankommer, og inviterer mig til en omfattende rundvisning i hans ryddelige forretning. Jan Narten kan især godt lide at bearbejde de bemærkelsesværdigt store stammer, der er stablet længere tilbage på virksomhedens område. Det er dog nogle gange en reel udfordring at få dem ud af skoven eller fragte dem på ujævnt terræn. Det kræver opfindsomhed og dygtighed. Han virker som om, han er velsignet med begge dele.

 

Ordentligt placeret træ til lufttørringOrdentligt placeret træ til lufttørring
Ordentligt placeret træ til lufttørring

 

Han erkendte tidligt, at næsten ingen var interesseret i de store ting. Transporten er for kompleks, den videre forarbejdning for besværlig. Men ideen om at behandle stammer med en diameter på godt 140 cm, som vejer et par tons, har to store fordele: De er relativt billige at få fat i, og de muliggør usædvanlige produkter med høj værdiskabelse. Men lad os starte fra begyndelsen. Efter læretiden vovede han springet som 20-årig og arbejdede som underleverandør i forskellige virksomheder, primært med montagearbejde. Han lærte meget i denne tid. Men gennem årene førte det høje arbejdspres, den ofte stressende hverdag og de hurtige og uregelmæssige måltider til problemer, der fik en stadig mere negativ indvirkning, indtil han en dag indså: Det her kan ikke blive ved. Sådan fandt han tilbage til snedkeriet, til råvaren træ i sin smukkeste form, til træet. En skolekammerat, der nu er skovfoged, sagde en dag: "Hvis jeg nogensinde bygger et hus, skal du bygge mig et køkken af elletræ." Dengang var det bare en skør ting, de talte om over en øl. Men da det blev ved med at dukke op i samtalen, tog de en dag beslutningen: Vi laver køkkenet af elletræ, vi selv har skåret. Da tilskæringen også skulle foretages af virksomheden selv, skulle der naturligvis findes et passende savværk.

 

Egestammerne med en diameter på næsten 140 cm er savet over med en meget lav fremføringshastighed.Egestammerne med en diameter på næsten 140 cm er savet over med en meget lav fremføringshastighed.
Egestammerne med en diameter på næsten 140 cm er savet over med en meget lav fremføringshastighed.

 

Løsningen på dette problem fandt han i et videoklip på YouTube i form af en Wood-Mizer LT20. I 2015 satte han den elektriske udgave af sådan en maskine op i en hal og begyndte med voksende entusiasme at producere tømmer til møbelbyggeri i sin virksomhed. I 2020 købte han i første omgang en motorsav med en tilsvarende lang klinge til de helt store diametre. Virksomhedens lokaler var også nødt til at udvides med et stadigt voksende tømmeroplag. Det samme gjaldt antallet af ansatte og maskinparken. En robust sidelæsser flyttede nu de tunge stammer. Det nyskårne træ tørrer først i luften og stables senere i fire store, lavtliggende lastbiltrailere, som så kobles til et biogasanlæg til sluttørring, når tiden er inde. I sit firma bygger Narten ethvert møbel, hans kunder ønsker, lige fra tv-bordet til stueskabet til det skræddersyede køkken. Og de er med under hele planlægningen. Hver detalje bliver drøftet. De bestemmer ikke kun modellen, men også planken som skabet, bordet eller sengen skal laves af. Selv træ fra egen have kan medbringes. Begejstringen for hans arbejde smitter af, og forholdet mellem kunde, snedker og produkt udvikler sig i overensstemmelse hermed. Indtil for et år siden blev de store, svære bordplader med deres naturligt løbende kanter stadigt møjsommeligt skåret ud af de enorme stammer med en motorsav og efter tørring i op til 26 timer og flere dages arbejde slebet bløde at røre ved, med en parketsliber. Det arbejde har siden 2021 været overtaget af Wood-Mizer LX250, som nu skærer de tykke stykker på op til 140 cm i diameter, og søsteren MB200 SlabMizer, en overfladefræser, der ligeledes kan bearbejde bredder på op til 140 cm. Nu placerer den gamle sidelæsser stammerne, der vejer flere tons, på LX250'erens lave savleje, som saven herefter uden større fysisk anstrengelse. Med fire fingre (til joysticket og potentiometeret) saves de til perfekte planker. Brugen af SlabMizer forfiner derefter overfladen i én arbejdsgang. En væsentlig forbedring af virksomhedens produktivitet.

 

SlabMizerSlabMizer
SlabMizer kan også bruges til at forarbejde træ til harpiks.

 

Efterbehandlingen tager kun kort tid. Jan Narten kender oprindelsen af hver stamme på virksomhedens område. Hvis kunden ønsker det, kan de tilsvarende koordinater brændes ind i møblerne, som er fremstillet af det, ved hjælp af en laser. Med deres smartphone i hånden kan kunderne besøge stedet, hvor deres seng, bord eller køkken engang var et træ. En meget tillokkende ekstraservice for hans kunder. Et andet vigtigt råmateriale til hans møbelproduktion er affaldstræ fra nedrivning af bindingsværkshuse, gamle træbroer og andre kilder. Købet af LT20, der kun skærer et smalt snit med sine fordelagtige, smalle savbånd, har også her bevist sit værd. I håndteringen af det værdifulde affaldstræ, kan Narten sammenlignes med en god kok. Der er stort set ingen rester, der skal bortskaffes. Næsten alle afskårne dele og rester genbruges. De kan findes i den påfaldende anderledes ramme af et rustikt spejl, eller som den sidste brik i et puslespil i en struktur lavet af gammelt træ, som så fastgøres til en bordplade med epoxyharpiks. Et komplekst job, der ikke tillader nogen fejl og kun opnår priser inden for det høje fircifrede område, hvis det udføres perfekt. Dermed sikrer han minutiøst, at det indstøbte træ ikke drukner helt i harpiksen, men derimod forbliver håndgribeligt i sin struktur. En helt særlig effekt, der er behageligt at røre ved i strøgtesten. For Narten er et bord ikke bare et bord, men et møbel, der samler mennesker – til at spise, lege og tilbringe tid sammen.

 

En del af showroomet. Her blandes frisk træ med gammelt træ, funktionelle møbler ved siden af kunst.En del af showroomet. Her blandes frisk træ med gammelt træ, funktionelle møbler ved siden af kunst.
En del af showroomet. Her blandes frisk træ med gammelt træ, funktionelle møbler ved siden af kunst.

 

Denne filosofi gennemsyrer alt hans arbejde. Og den gnist overføres. Hos ham er æstetik og kvalitet i fokus for kundesamtalen, ikke prisen. Han henviser også dem, der i første omgang interesserer sig for det, til møbelindustrien. Succes viser hans berettigelse. Hans soveværelser er oaser af velvære lavet af eg, el og fyr. Hans senge er metalfri helt ned til rammeindsatserne. Ingen skruer, ingen skinner, ingen klemmer.

 

Kunden kan selv vælge træ til det ønskede projekt.Kunden kan selv vælge træ til det ønskede projekt.
Kunden kan selv vælge træ til det ønskede projekt.

 

Virksomhedens showrooms er placeret på grunden af den ubenyttede gårdhave og nogle gange endda i Nartens hus. Mens det før føltes som en mangel, har det i dag vist sig at være et kvalitetstræk, for nogle gange efter arbejde er der stadig en konsultation i hans private værelser. Denne gennemsigtighed, hans kreative alsidighed og kærligheden til sit arbejde skaber den tillid, der adskiller Jan Nartens snedkerarbejde fra mange andre virksomheder. Og det forklarer også hans firmalogo: "mere end træ".